You can find out about the actual server status
here
.
Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
.
September 06, 2010, 12:24:47 pm
1 Hour
1 Day
1 Week
1 Month
Forever
Login with username, password and session length
FOnline 2238 Forum
|
Foreign wastes
|
Polskie pustkowia
(Moderators:
TommyTheGun
,
RJ
,
Misiolap
) | Topic:
wasza wizja fonline ?
« previous
next »
Pages:
1
[
2
]
3
4
...
22
Author
Topic: wasza wizja fonline ? (Read 8673 times)
baaelSiljan
Speech: 50%
Re: wasza wizja fonline ?
«
Reply #15 on:
January 24, 2010, 04:30:40 pm »
Quote from: dremor on January 24, 2010, 12:02:56 pm
wasza wizja bedzie taka:
http://www.interplay.com/forums/viewtopic.php?f=9&t=2798
skąd się biorą tacy ludzie jak ty? zawiść cię zżera czy co? czy następny nie może pogodzić sie z utratą krówki? piszesz bzdury nie mając pojęcia o prawie autorskim ani o rynku, takie modowanie i tworzenie gier na podstawie gier to jedno z najbardziej pożądanych działań przez wydawcę gry, świadczy ona o dużym zainteresowaniu - przez co jasnym jest, że to rynek chłonny wszelkich dodatków i wznowień, do tego pomaga często znacznie przedłużyć czas życia produktu- jednym zdaniem to jest dla nich kasa, nie dla twórców modów. gdyby było inaczej już dawno nie byłoby FOnline bo wygłodniałe hieny prawnicze dawno by wywąchały ścierwo. dlatego też coraz częściej w grach się specjalnie dodaje edytory, exportery etc itd... pomyśl sto razy zanim walniesz jakąś bzdurą, poczytaj, a przedewszystkim zacznij ćwiczyć medytację i idź do psychiatry/psychologa bo tacy ludzie jak ty nie radzą sobie ze stresem i później sąsiedzi mówią, że to taki grzeczny chłopak był...
Quote from: dremor
Re: Fonline 2238
Postby dremor » Sun Jan 24, 2010 2:33 pm
nah, they want donations -
http://fonline2238.blogspot.com/
dotacje są dobrowolnym datkiem i prawo tego praktycznie wogóle nie zabrania
«
Last Edit: January 24, 2010, 04:35:03 pm by baaelSiljan
»
15.01.10 zginął mój wspaniały przyjaciel i towarzysz, był wierny, mądry i pełen radości. Ja przeżyłem bo odskoczyłem. Skurw... nawet się nie zatrzymał tylko zwiał. Jeśli Tobie się zdarzy być kierowcą i potrącić kogoś, miej honor i odpowiedzialność, wypadki się zdarzają, często możesz jeszcze pomóc.
Wichura
Speech: 100%
Mother Theresa of Wastes.
«
Reply #16 on:
January 24, 2010, 05:26:51 pm »
Quote from: baaelSiljan on January 24, 2010, 04:30:40 pm
skąd się biorą tacy ludzie jak ty? zawiść cię zżera czy co? czy następny nie może pogodzić sie z utratą krówki? piszesz bzdury nie mając pojęcia o prawie autorskim ani o rynku, takie modowanie i tworzenie gier na podstawie gier to jedno z najbardziej pożądanych działań przez wydawcę gry, świadczy ona o dużym zainteresowaniu - przez co jasnym jest, że to rynek chłonny wszelkich dodatków i wznowień, do tego pomaga często znacznie przedłużyć czas życia produktu- jednym zdaniem to jest dla nich kasa, nie dla twórców modów. gdyby było inaczej już dawno nie byłoby FOnline bo wygłodniałe hieny prawnicze dawno by wywąchały ścierwo. dlatego też coraz częściej w grach się specjalnie dodaje edytory, exportery etc itd... pomyśl sto razy zanim walniesz jakąś bzdurą, poczytaj, a przedewszystkim zacznij ćwiczyć medytację i idź do psychiatry/psychologa bo tacy ludzie jak ty nie radzą sobie ze stresem i później sąsiedzi mówią, że to taki grzeczny chłopak był...
Ale co ty mu tłumaczysz, jak to dwunożne warzywko, przy którym Władca Wszechaltów to tytan intelektu i młody Einstein? Gdyby koleś był psem, pierwszy lepszy policjant zastrzeliłby go i odesłał jego łeb do laboratorium, celem zdiagnozowania wścieklizny.
A w ogóle podstawowym błędem, jaki popełniasz, to zbyt dużo literek - nawet jeśli jakimś cudem przeczyta, i tak nic nie zrozumie.
OpenTTD działa na podobnych zasadach - silnik piszą jacyś bogowie klawiatury, a grafiki pożyczono z oryginalnej serii TT. Dlatego też gra do niedawna nazywała się OpenTTD 0.6.0.1, 0.7.0.3 i tak dalej. 1.0.0.0 powstało niedawno, ale już opiera się na własnych grafikach i dźwiękach. FOnline zmierza chyba w tą samą stronę, jeśli to o modelach 3D jest prawdą. Oczywiście pracy jest tu nieporównanie więcej niż przy kilkunastu domkach i pociągach, więc i potrwa to znacznie dłużej. Niezbyt mnie to martwi, za bardzo lubię te wszystkie sprite'y :>
Wizja FOnline? Ba, królowo, sam fakt że istnieje gra MMO w uniwersum Fallouta zakrawa na cud. Można się czepiać szczegółów, niedoskonałości mechaniki, ekonomii i tak dalej, na pewno jest tu jeszcze kupa do zrobienia, jak mawiano w starym ustroju. Ale można wypróbować działanie snajperki na koledze, można urządzić bitwę o rosyjską karawanę, w kilkuosobowej grupie polować na gekony, krowy, deathclawy czy alieny, można buchtować w jaskiniach, można łazić po miastach i okradać bliźnich. Nawet bycie patentowanym osłem jest możliwe, co potwierdzają takie okazy jak dremor. Wolność jest największą i główną zaletą tej gry, podobnie jak i "oryginalnych" F.
Bardzo wiele zależy od ludzi, z którymi się w to prztyka. Jeśli za całe nie-NPCowe towarzystwo mieć bezmózgie quake'ujące yeti, które nie umieją sklecić zdania w jakimkolwiek języku, łatwo się zniechęcić po kilku godzinach respawnowania się w trzyminutowych odstępach. Ale jeśli znaleźć grupkę sensownych humanoidów, którzy nie spinają pośladów na każde 10 XP i zardzewiały pistolet, to gra staje się całkiem przyjemnym uzależnieniem :>
In Devs we trust.
OMFG U N00BZ WE PWN U
Do sierocińca tędy ->
plenty
Speech: 10%
«
Reply #17 on:
January 24, 2010, 05:34:57 pm »
Generalnie, FOnline wymaga oryginalnych plików z gry (nie dostarczanych przez twórców), więc jest darmowym modem do niej. Nazwa też nie powiązana, więc właściciel praw autorskich nie ma się za bardzo czego czepiać. Co innego gdyby pobierany klient zawierał choć kawałek kodu gry
Edit: korekta. Chyba można się czepiać grafiki ikonki - o ile nie została zrobiona na nowo. OMG
Jeszcze nie widziałem tak znakomitego moda MMORPG do gry single-player, zwłaszcza takiego który trzymałby klimat oryginału. Czapki z głów. Błędy są i będą, jak zauważył przedmówca, jedyne co można zrobić to zgłaszać je w odpowiednim dziale - a praca w ich korygowaniu jest wręcz tytaniczna.
«
Last Edit: January 24, 2010, 05:39:54 pm by plenty
»
Triwia:
Xeon's cow is still missing.
Web browser isn't an efficient game engine...
Amerika Sāmoa:
where expected value = law of large numbers, and needs to be proven without math, as its so intuitive, one can't use it.
baaelSiljan
«
Reply #18 on:
January 24, 2010, 05:44:59 pm »
Quote from: Wichura on January 24, 2010, 05:26:51 pm
A w ogóle podstawowym błędem, jaki popełniasz, to zbyt dużo literek - nawet jeśli jakimś cudem przeczyta, i tak nic nie zrozumie.
napisał Wichura poczym walnął swoją epopeję
ale 100% racji masz... mi tylko brakuje kogoś kto by ze mną powalczył o grafiki, bo uwierzcie mi, że im dalej w przód tym więcej przeszkód - a postacie z FO są niesamowite, układ kostny i budowa przypomina połączenie kaczki z pawianem, do tego całość jest zdeformowana popromiennie.
15.01.10 zginął mój wspaniały przyjaciel i towarzysz, był wierny, mądry i pełen radości. Ja przeżyłem bo odskoczyłem. Skurw... nawet się nie zatrzymał tylko zwiał. Jeśli Tobie się zdarzy być kierowcą i potrącić kogoś, miej honor i odpowiedzialność, wypadki się zdarzają, często możesz jeszcze pomóc.
Szef
«
Reply #19 on:
January 24, 2010, 05:51:31 pm »
Quote from: Kilgore on January 24, 2010, 12:53:57 pm
zegnaj dremor! hahaha
Ta. I tak FO bardzo nie lubi, takie to ała dla niego. Ale na evencie to biega ^^ Nienawidzę hipokryzji
«
Last Edit: January 24, 2010, 05:54:48 pm by Szef
»
baaelSiljan
«
Reply #20 on:
January 24, 2010, 06:26:03 pm »
a wracając do wątku, moją wizję FOnline można łatwo załapać widząc te trzy linki (ze szczególnym nastawieniem na grę Troiki):
http://www.youtube.com/watch?v=xzYmQyHl2bc
http://www.youtube.com/watch?v=RFBwji5SWO0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ewN2qBXQKXY&feature=related
dołożyłbym jeszcze Shelter ale jego Tacticsowość w grafice mnie odstrasza. Dla mnie ważne jest to coś co ma FO1\2 i właśnie to coś tez widać w tech demo Troiki (pierwszy link), to takie coś co trudno okreslić
taka zupa, jakby zrobić karykaturę klimatu lat 50tych i ówczesnej wizji świata po zagładzie, a potem na jej podstawie budować realistyczny świat, efekt ciekawy i powalający.
«
Last Edit: January 24, 2010, 06:32:56 pm by baaelSiljan
»
Dark Angel
Speech: 75%
The Great Bug & Frog Hunter
«
Reply #21 on:
January 24, 2010, 06:27:38 pm »
Coś Jak Van Buren
Quote from: LagMaster on August 28, 2010, 08:56:47 pm
i gues Sir Hurbet is just a 14 year old no women PC obsesed boy
i love 28.08.10 ;DD
baaelSiljan
«
Reply #22 on:
January 24, 2010, 06:33:57 pm »
jakoś VB do mnie wogóle nie przemawia, szczególnie graficznie.
Parano
«
Reply #23 on:
January 24, 2010, 08:43:47 pm »
Temat z założenia sensowny ale kolejna dyskusja o prawach autorskich mnie nie interesuje.
Moja wizja związana jest z ludźmi, questami i podłożem fabularnym.
Przede wszystkim chciałbym by w FOnline grało jak najwięcej postaci i charakterów. Z tendencją przybywającą... Nie ma nic gorszego niż wyludniający się serwer, puste uniwersum i projekt umierający śmiercią naturalną. Na szczęście obecna wersja jest stabilna i grywalna (kompromisowo zrównoważona).
Życzyłbym też sobie by populacja była bardziej porozrzucana po różnych miastach. By gracze nie skupiali się jedynie wokół NCR. Są miasta bezpieczne i są miasta bezprawia. Ale obecnie podróżowanie po Wastelandzie nie jest specjalnie ekscytujące.
Chciałbym by w różnym lokacjach pojawiły się różne zadania. By był sens podróżowania, pretekst do odwiedzania innych miast:
- questy indywidualne
- questy grupowe (jak choćby przy zakładaniu bazy)
- więcej unikalnych miejsc i npc (do wykonywania przedmiotów lub do nauki umiejętności)
- sprzęt pojawiający się w różnych lokacjach, w losowych szafkach, skrzynkach itd.
Chciałbym by między miastami kursowały karawany (te prawdziwe z F2, nie te obecne). By można było z nimi podróżować, ochraniać je, a także napadać.
Chciałbym również by wreszcie pojawiły się zapisywalne holodyski. Przy ograniczeniach graficznych Fallouta jego siłą zawsze były opisy i wyobraźnia gracza. Taśmy otwierają mnóstwo możliwości kształtowania uniwersum przez samych graczy.
Chciałbym by miało większy sens granie jedną postacią. By reputację dało się świadomie kształtować (zarówno ujemną jak i dodatnią). By pojawiła się możliwość zdobywania specjalnych bonusów dla postaci z 21 poziomem. Dobrym pomysłem są nagrody w Pip-Boyu, może wprowadzić więcej odznaczeń albo rankingi. I co się z tym wszystkim cały czas wiąże więcej zadań do wykonania.
Zdaję sobie sprawę, że obecnie FO-beta jest na etapie kształtowania rozwiązań technicznych i daleka droga do questów czy fabuły.
Chciałbym jednak by pojawiła się jakaś globalna myśl, cel. Choćby epicka inwazja mutantów na cały znany nam Wasteland (z Rosjanami nie wypaliło...). Niech raz na jakiś czas przez wszystkie kolejne miasta przetoczy się powolna fala wielkich zielonych wrogów ludzkości. Tak by można było planować obronę miast, by zwiadowcy przez radio mogli przekazywać ostrzeżenie do następnych lokacji (może nawet baz - ewakuacja lub oblężenie). Wspólnie z mieszkańcami npc organizować opór na drodze najeźdźców. By każdy człowiek się liczył. By każda strzelba i pocisk dawały nadzieję na przetrwanie. By zagrożenie było realne i okresowo doświadczało każdego zakątka pustkowi.
*peace people*
Kilgore
Bang Bang Smash
«
Reply #24 on:
January 25, 2010, 08:47:37 am »
Quote from: Parano on January 24, 2010, 08:43:47 pm
Chciałbym jednak by pojawiła się jakaś globalna myśl, cel. Choćby epicka inwazja mutantów na cały znany nam Wasteland (z Rosjanami nie wypaliło...). Niech raz na jakiś czas przez wszystkie kolejne miasta przetoczy się powolna fala wielkich zielonych wrogów ludzkości. Tak by można było planować obronę miast, by zwiadowcy przez radio mogli przekazywać ostrzeżenie do następnych lokacji (może nawet baz - ewakuacja lub oblężenie). Wspólnie z mieszkańcami npc organizować opór na drodze najeźdźców. By każdy człowiek się liczył. By każda strzelba i pocisk dawały nadzieję na przetrwanie. By zagrożenie było realne i okresowo doświadczało każdego zakątka pustkowi.
Inwazje juz byly i to biedny pomysl. Bezmyslna utrata amunicji w cale hordy mutoli i "przypadkowo" w innych obroncow - bylo, stare, dupiate, lagowate i w ogole panie idz pan w ch..
a zagrozen dla pojedynczych graczy jak i calych gangow jest i tak wystarczajaco :>
moja wizja fonline to ograniczenie 1 postac na 1 osobe, niestety praktycznie zawsze latwe do obejscia wiec raczej niemozliwe...
plenty
«
Reply #25 on:
January 26, 2010, 11:54:42 am »
moja wizja fonline to ograniczenie 1 postac na 1 osobe, niestety praktycznie zawsze latwe do obejscia wiec raczej niemozliwe...
A mi właśnie odwrotne podejście odpowiada. Po wbiciu tego 21 poziomu (a czasem i wcześniej), często ma się ochotę spróbować czegoś nowego. Przy limicie poziomów, nie da się pobawić wszystkim.
Moja wizja to powiedzmy 3 postaci na konto (jedno konto na gracza, z nieco bardziej wymagającą i weryfikowalną rejestracją). Dodatkowo kolejny slot na każdą postać która zdobyła już 21 lvl.
Pomysł z przywróceniem karawan do ich funkcji z f1/2 - świetny.
Ideałem by była żywa gospodarka. Regularnie kursujące karawany pomiędzy miastami, do producentów (npc) i sprzedawców. Jeśli ktoś ustrzeli karawanę np. uranu z BH, w sklepach nie pojawią się mikro-fuzje itd. Już widzę te rozgrywki między graczami broniącymi (za pieniądze, sprzęt, karmę czy reputację) karawany (widocznej jako np. ruchoma "kropka" dla graczy z wysokim outdoorem, tropieniem itd.), kontra "bandyci". Wtedy np. frakcje mogłyby wymagać odpowiedniej ilości tak zdobytej reputacji zanim pozwoliłyby się przyłączyć graczowi. Oczywiście wszystko ciężkie do wybalansowania... ale w końcu tu o wizję chodzi
Triwia:
Xeon's cow is still missing.
Web browser isn't an efficient game engine...
Amerika Sāmoa:
where expected value = law of large numbers, and needs to be proven without math, as its so intuitive, one can't use it.
Dark Angel
The Great Bug & Frog Hunter
«
Reply #26 on:
January 26, 2010, 01:10:19 pm »
Moja wizja jest taka ,że Dremor nie ma już Itemków w Bazie < brawa >
Quote from: LagMaster on August 28, 2010, 08:56:47 pm
i gues Sir Hurbet is just a 14 year old no women PC obsesed boy
i love 28.08.10 ;DD
motyla_noga
«
Reply #27 on:
January 26, 2010, 01:28:49 pm »
Oprócz wyżej wymienionych karawan, głównego wątku (nawet i mogłaby to być inwazja zielonych mutków), fabularnej zabawy, chociażby w raidersów i karawany (hehe) chętnie widziałbym w grze możliwość założenia własnego sklepu, gildii niewolników. I wykorzystywania tychże zniewolonych do np. pozyskiwania minerałów i rudy ]:->
Raz też mi przez głowę przeszła myśl o możliwości zostawianiu własnych ogłoszeń na tablicach - na przykład "szukasz doktora? przyjdź tu i tu, jestem najlepszy w mieście!", lub ogłoszenia o karawanach, questach, poszukiwaniach, czymkolwiek. Ale to chyba bardziej mała sugestia, niż ogólna wizja fonline. Zresztą, jakby każdy mógł edytować takie tablice, to pomijając już nawet fakt miliarda wiadomości i strasznego bałaganu na nich, minusem byłyby ogłoszenia typu "H4h4 ME THE BEST I PWN y00", czy coś w ten deseń. y, whatever.
CLASH CITY ROCKERS
Maciek
Speech: 25%
«
Reply #28 on:
January 26, 2010, 07:31:04 pm »
apropo tablic z ogłoszeniami też kiedyś miałem podobny pomysł tylko z tym że stałyby w bazach gangowych i byłyby edytowane przez np. liderów.
Florek
Speech: 25%
Kocham BBS. Zaprawiane ołowiem i pieczarkami.
«
Reply #29 on:
January 26, 2010, 08:23:09 pm »
Quote from: Maciek on January 26, 2010, 07:31:04 pm
apropo tablic z ogłoszeniami też kiedyś miałem podobny pomysł tylko z tym że stałyby w bazach gangowych i byłyby edytowane przez np. liderów.
Nie, po prostu w komputerze frakcji można by dodawać ogłoszenia, a nawet cuś w rodzaju forum? Shoutboxu?
Pages:
1
[
2
]
3
4
...
22
FOnline 2238 Forum
|
Foreign wastes