FOnline 2238 Forum
If you are new to FOnline: 2238, you might want to check out the Survival Guides board.
Home Help Login Register
Dev Blog Game Manual
Wikiboy 2000 How-To
Welcome, Guest. Please login or register.
September 06, 2010, 11:22:01 am

Login with username, password and session length
FOnline 2238 Forum  |  Foreign wastes  |  Polskie pustkowia (Moderators: TommyTheGun, RJ, Misiolap)  |  Topic: Inicjatywa kreatywna « previous next »
Pages: 1 ... 18 19 [20] Print
Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 8102 times)
SmartCheetah
Speech: 25%

« Reply #285 on: March 13, 2010, 03:45:23 pm »

http://fonline2238.net/forum/index.php?topic=2407.75

Dla tych co się jeszcze nie zorientowali gdzie się przenieśliśmy z modelowaniem. Chyba już tutaj ktoś wklejał ale wartałoby odświeżyć. Tym bardziej że potrzeba więcej konkretnych ludzi do modelowania/teksturowania!

"Get correct views of life, and learn to see the world in its true light. It will enable you to live pleasantly, to do good, and, when summoned away, to leave without regret."
R. E. Lee
skejwen
Game Master
Speech: 75%

« Reply #286 on: March 13, 2010, 03:48:31 pm »

Tak mi sie zdaje, ze temat troche zszedl z wytyczonego na starcie toru Wink

Jutro postaram sie wrzucic kilka podstawowych mapek do robienia random encounterow... ale nic nie obiecuje Wink
« Last Edit: March 13, 2010, 04:19:33 pm by skejwen » Logged

"Moo-OooooOO! MoMoo.. MmmmoOoo.. Moo!", translate from brahmin to English:

"Two things are infinite - brahmin shit and human stupidity! - Brahminstein"
wrednypiwosz
Speech: 50%

« Reply #287 on: March 13, 2010, 04:26:56 pm »

http://fonline2238.net/forum/index.php?topic=2407.75

Dla tych co się jeszcze nie zorientowali gdzie się przenieśliśmy z modelowaniem. Chyba już tutaj ktoś wklejał ale wartałoby odświeżyć. Tym bardziej że potrzeba więcej konkretnych ludzi do modelowania/teksturowania!

Dobrze wiedzieć.
omens18pl
Speech: 0%
The Dark Squad

« Reply #288 on: March 14, 2010, 01:33:32 am »

Mam jedno pytanie do tych co sie znaja na blenderze, a mianowicie gdzie sie wyswietla liczba poly bo u mnie nigdzie nie ma.

Elmehdi

« Reply #289 on: March 14, 2010, 10:01:22 am »

Mam jedno pytanie do tych co sie znaja na blenderze, a mianowicie gdzie sie wyswietla liczba poly bo u mnie nigdzie nie ma.

W prawym górnym rogu masz ilość Faces (Fa). Pomnóż to razy 2 i otrzymasz (w przybliżeniu) polycount.

Aby sprawdzić dokładnie:
1) Upewnij się, że jesteś w "Object mode" i naciśnij dwa razy "a",
2) Teraz ctr + "j", pojawi Ci się małe okienko z napisem "join selected meshes?" - kliknij na ten napis,
3) Przejdź do "edit mode", naciśnij 2 razy "a",
4) Wybierz mesh-->faces-->convert quads into triangles (obok zakładki zmiany trybu),
5) Przejdź ponownie do "object mode",
6) Teraz ilość Faces (Fa) równa się ilość poly.

Ja też mam pytanie: Co to za format "X", który jest wymagany i jak go uzyskać, pracując w Blenderze?
« Last Edit: March 14, 2010, 10:06:49 am by Elmehdi » Logged
wrednypiwosz

« Reply #290 on: March 14, 2010, 11:18:58 am »

Format X to plik directx, możesz go zapisać w takim formacie poprzez export w menu.
Elmehdi

« Reply #291 on: March 14, 2010, 12:13:22 pm »

Format X to plik directx, możesz go zapisać w takim formacie poprzez export w menu.

Zrobiłem tak jak mówisz i powstał dokument tekstowy - 31kb - coś podejrzanie mało, bo same użyte tekstury razem ważą więcej. Czy tak ma być?

Jeżeli nie to byłbym wdzięczny jakbyś tak bardziej łopatologicznie napisał krok po kroku gdzie i co po kolei kliknąć  Tongue.
scypior
Developer
There'd better be a killer reason...

« Reply #292 on: March 14, 2010, 01:05:19 pm »

Zrobiłem tak jak mówisz i powstał dokument tekstowy - 31kb - coś podejrzanie mało, bo same użyte tekstury razem ważą więcej. Czy tak ma być?

Tekstury nie są załączane do pliku z modelem.

Elmehdi

« Reply #293 on: March 14, 2010, 02:03:51 pm »

Teraz to już zupełnie zgłupiałem  Tongue. Jeżeli tekstury nie są załączane do pliku z modelem to czy mamy je jakoś oddzielnie spakować i udostępnić niezależnie od pliku X.. i że potem devsi będą sami je naklejać  Undecided czy że jak.. ?

Sorki za głupie pytania, ale chciałbym takie rzeczy wyjaśnić jak najwcześniej.
wrednypiwosz

« Reply #294 on: March 14, 2010, 03:31:12 pm »

Jeżeli nie to byłbym wdzięczny jakbyś tak bardziej łopatologicznie napisał krok po kroku gdzie i co po kolei kliknąć  Tongue.

Nie mam jak teraz tego sprawdzić, ale zakładam że plik X to tylko ogólne informacja o modelu, tak żeby directx to zrozumiał, w nim zapewne są ścieżki/informacje o teksturach. Umieść je w jednym folderze i spakuj jako zip. Już ktoś to sam sobie uzupełni przy optymalizowaniu pod silnik w grze.
skejwen
Game Master

« Reply #295 on: March 14, 2010, 06:11:25 pm »

Jutro postaram sie wrzucic kilka podstawowych mapek do robienia random encounterow... ale nic nie obiecuje Wink

taaa... jak zalecze kaca to sie tym zajme - pewnie w okolicach wtorku dopiero bedzie wrzucone Wink

a co do formatu x i tekstur - z tego co mi wiadomo to nie trzeba tego pakowac Wink
« Last Edit: March 14, 2010, 08:13:40 pm by skejwen » Logged

"Moo-OooooOO! MoMoo.. MmmmoOoo.. Moo!", translate from brahmin to English:

"Two things are infinite - brahmin shit and human stupidity! - Brahminstein"
Pages: 1 ... 18 19 [20] Print 
FOnline 2238 Forum  |  Foreign wastes  |  Polskie pustkowia (Moderators: TommyTheGun, RJ, Misiolap)  |  Topic: Inicjatywa kreatywna « previous next »
Jump to: